Terapia Bowen

Terapia Bowen reprezinta unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente in lume, in prezent. Se bazeaza pe teoria conform careia, odata ce s-a realizat relaxarea totala a corpului, se activeaza abilitatea proprie organismului de a redresa orice problema a corpului si a mintii, prin readucerea acestora la echilibru si armonie.
Terapia Bowen este o formula unica de re-echilibrare neuro-musculara. Lucreaza atat prin sistemul nervos, la nivel structural si muscular, cat si prin sistemul circulator si limfatic. Este recunoscuta pentru eficienta sa in tratarea afectiunilor interne si reducerea duratei convalescentei.

Terapia Bowen este un concept nou in manipularea corporala, nu deriva si nici nu este similara nici unei alte modalitati de abordare fizica:
• Deplasarile osoase se realiniaza – desi nu se executa nici o manipulare a articulatiilor sau oaselor, ca in chiropractie.
• Tensiunile musculare si incordarile se elimina, iar circuitul limfatic normal se restabileste – desi nu se maseaza muschii, ca in masajul terapeutic.
• Meridianele energetice se restabilesc imediat – desi practica nu se bazeaza pe meridiane si nu se aseamana nici cu acupunctura, nici cu presopunctura.
• Echilibrul psihic se normalizeaza – desi nu este necesara invocarea unui raspuns emotional, ca in cazul terapiilor ce se adreseaza mintii si corpului deopotriva.

Aproape in toate cazurile, pacientii raporteaza o stare placuta de relaxare si o senzatie de bine, de usurare.
Memoria celulara – oamenii de stiinta au demonstrat ca unele miscari specifice Bowen declanseaza recuperarea memoriei celulare a organismului, prin accesarea tiparului originar si reinstalarea parametrilor unei stari anterioare de bine si echilibru.

Cum se aplica?

Un tratament consta in aplicarea unor miscari delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra muschilor si tesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o imbracaminte usoara. Prin aplicarea acestor miscari se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperand memoria celulara a unei stari ideale de relaxare si echilibru.

Intre fiecare dintre seturile de miscari exista cateva minute de pauza, in care pacientul se odihneste, singur. Organismul sau are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declansate de miscarile Bowen si a initia procesul de vindecare.

Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima sedinta, procesul de auto-vindecare derulandu-se si pe parcursul zilelor urmatoare.

Cui se adreseaza?

Terapia Bowen este potrivita si folositoare oricui, de la nou-nascuti la persoane in varsta. Ofera alinare sportivilor, femeilor insarcinate si persoanelor cu nevoi speciale.

Se adreseaza organismului la toate nivelele: fizic, chimic, mental si emotional si da rezultate in tratarea afectiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice.

Are un efect de relaxare foarte profunda, la nivelul intregului corp si faciliteaza declansarea mecanismului de auto-vindecare. Cel mai placut este ca pe parcursul terapiei, se pot rezolva si alte probleme de sanatate, nu doar cele pentru care un pacient incepe sedintele de tratament.

Cu toate acestea, nu este nevoie sa fiti bolnavi sau sa va doara ceva pentru a beneficia de pe urma unui tratament Bowen! Preventia este mai buna decat tratarea – toata lumea se va simti mai bine cu terapia Bowen!

Nu exista, practic, contraindicatii si nici nu poate face nici un rau!

Tehnica Bowen implica manipulari extrem de delicate dar directe, ale urmatoarelor structuri:

• Muschi
• Tendoane
• Fascia
• Ligamente
• Articulatii
• Nervi

Intr-o manevra Bowen clasica, cel putin una dintre aceste structuri va fi activata, poate chiar doua sau trei in acelasi timp, in functie de locul unde se aplica manevra. Oricum, o trasatura comuna a miscarilor Bowen este activarea fasciei, ca parte integranta sau invelis al tuturor structurilor de mai sus.
Majoritatea miscarilor Bowen se executa direct pe muschi, pe „burta” sau centrul muschiului, intre origine si insertie. Deoarece aproape toate structurile corpului sunt inconjurate de fascie – material fibros, subtire, rezistent si translucid ce cuprinde, separa si permite miscarea libera a structurilor pe care le inconjoara – este inevitabil ca prin activarea unui muschi sa nu fie activata si fascia inconjuratoare, ce face parte din acesta, desi cu efecte fiziologice usor diferite.
Toate structurile care se activeaza in timpul unui tratament Bowen, fie piele, organe, articulatii sau muschi, detin de asemenea, nervi senzoriali care le enerveaza, realizand comunicarea cu sira spinarii si creier, oferind informatii despre starea acelei structuri particulare – este calda, rece, este tensionata sau exista durere, etc.
Muschii detin o multime de receptori nervosi numiti fusuri neuromusculare, care ofera informatii despre starea de alungire a muschilor. La fiecare miscare pe care o facem, anumiti muschi se contracta, ceea ce inseamna ca alti muschi se destind. Aceasta activitate este controlata la nivelul maduvei spinarii si al creierului.
Fusurile neuromusculare ce se gasesc de-a lungul fibrelor musculare raporteaza starea de incordare, contractare a muschilor si exista multe, extrem de multe astfel de terminatii nervoase pe fiecare structura musculara, depinzand de gradul de sensibilitate necesar. Muschii de profunzime ai gatului detin intre 150 -200 pe gram de tesut muscular, pe cand fesele, unde nu este necesar un nivel ridicat de sensibilitate, au aproximativ 50 pe gram.
Interesant este ca muschii de pe ambele parti ale coloanei vertebrale (muschii erector spinali), cu care lucram mult in terapia Bowen, au nivele exceptional de mari de fuse nervoase – intre 200 -500 pe gram de tesut muscular.
Asadar prin activarea muschilor de fapt se activeaza functia de autovindecare a organismului si de resetare a acestuia, ca urmare  se vor corecta multe din dezechilibrele sau problemele cronice cu care se confrunta pacientul.

Cateva dintre afectiunile in care tehnica Bowen si-a dovedit eficacitatea:

• Probleme scheleto muscular si articulare ( accidentari sportive, sciatica, umar intepenit, probleme la genunchi, luxatii ale gleznei, restrictie de miscare a gatului, dureri de spate, boli profesionale, etc)
• Afectiuni ale organelor interne (ficat, rinichi, vezica biliara, stomac si intestine)
• Infertilitate, chisturi ovariene si fibroame uterine
• Dezechilibre hormonale si emotionale
• Stres si oboseala cronica
• Migrene si dureri de cap
• Afectiuni respiratorii, bronsite si astm
• Boli ale sistemului imunitar
• Sechele dupa accidente vasculare
• Alergii, rinite, sinuzite
• Enuresis (incontinenta nocturna la copii)
• Afectiuni neurologice
• Artroza, gonartroza, coxartroza
• Dermatite, sclerodermie, eczema
• Afectiuni tiroidiene
• Dureri lombare, scolioza, lordoza, probleme ale coloanei
• Colita, ulcer duodenal, gastrita